Двете ценови оферти за доставка на бронирани машини за сухопътните ни войски надвишават стойността, която България е готова да плати. Това обяви заместник-министърът на отбраната Анатолий Величков. Поръчката е на стойност 1,24 млрд. без ДДС.

Величков се въздържа да отговори с колко точно офертите надвишават тавана, гласуван от парламента. В хода на тестовете на бронираните машини ще се търси вариант за преговори с фирмите кандидати.  

„2016 г. след провеждането им, ще проведем и преговори за натиск върху цената и чак тогава можем да пристъпим към вариантите. Единият е – отиване на Народно събрание, с искане за повишаване на цена. А другият – прекратяване и изцяло ново изискване“, уточни Величков. 

Парламентарната комисия по отбрана се запозна с плановете на новия командир на военновъздушните сили генерал-майор Димитър Петров.

Командирът на база „Граф Игнатиево“ бригаден генерал Николай Русев пък призова до пълното усвояване на ескадрилата F-16, да не се отказваме от МиГ-29, за да избегнем рискове за националната сигурност.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!