"Националната служба за охрана е една от опорите на системата за защита на националната сигурност и е структура, която нито може да бъде заобиколена, нито пренебрегната!"

Това заяви началникът на НСО бригаден генерал Емил Тонев в обръщение към служителите на НСО по случай професионалния празник на държавната охранителна служба, цитиран в съобщение от пресцентъра на службата.

„По своите умения ниво на професионална подготовка, на ефективност и на прилагане на световните професионални стандарти, Националната служба за охрана може да бъде имитирана, но не и заменена", добави той.

В обръщението си началникът на НСО подчертава, че службата е съумяла да остане над равнището на ежедневното политическо заиграване. "В духа на най-добрите стандарти, с които винаги се е съизмервала, Службата за охрана запази професионална дистанция, въпреки многократните опити да бъде въвлечена като активна страна в политическия дневен ред. Професионализмът отново надделя над политиканстването", заявява ген. Тонев.

Началникът на Националната служба за охрана коментира, че за първи път откакто НСО работи по свой закон, на публична дискусия бяха подложени основни принципи и положения в самия закон, но и във философията на цялостната дейност на НСО - кого да охранява службата, с какви средства, при какви условия.

"Продължавам да считам, че промени в Закона за НСО са необходими. Но те не трябва да бъдат самоцел, а да почиват върху ясни принципи и да отчитат реалностите на средата на сигурност и опита на професионалистите, които го прилагат. Продължаваме да работим в тази посока: за по-ефективно използване на ресурсите; за по-добра подготовка и мотивация на състава; за модернизация на техническите средства и на оборудването, с което работим", заявява още бриг. ген. Емил Тонев.

Началникът на Националната служба за охрана коментира, че за първи път от много години насам службата има възможност "да излезе от ежедневието на фалшивите скандали, в които неведнъж е била въвличана, и да мислим за това, което ни предстои".

"Отговорно заявявам - Националната служба за охрана е в състояние да се адаптира и да преодолее всяко предизвикателство, независимо от неговия източник. Показахме, че въпреки ограниченията, голяма част от които ни налага общественото мнение, продължаваме да работим по признатите за най-високи в света стандарти. И именно спрямо професионалните си стандарти компромиси няма да направим и няма да позволим да ни бъдат наложени!", категоричен е бригаден генерал Емил Тонев.

Използвани са материали на БТА