Промените в Закона за НСО вече се водят приети от депутатите, след като първоначално ръководството на НС беше на мнение, че вчерашните гласувания са нищожни.

Промените са по предложение на „Има такъв народ“ и „Изправи се БГ! Ние идваме!“, като предвиждат НСО да охранява само президентa, премиерa и председателя на Народното събрание.

В документа е орязана охраната на част от държавните лица, включително и на главния прокурор Иван Гешев.

Причината за днешните спорове беше ситуацията с кворума в четвъртък. Заседанието тогава беше председателствано от зам.-председателя Росица Кирова (ГЕРБ). В залата имаше кворум, но по законопроектите гласуваха по-малко от 121 депутати и според нея това означаваше, че текстовете не са приети.

Първоначално днес председателят на НС Ива Митева (ИТН) също твърдеше, че гласуванията по ЗНСО са нищожни и предложи те да влязат в днешния дневен ред.

По-късно се поправи: „Председателят на Народното събрание не е прекратил заседанието, след като е установил кворума, удължил е заседанията и по искане на народния представител Мая Манолова е направена проверка на кворума преди гласуването на законопроектите за НСО. Установява се кворум от 125 присъстващи, веднага след това е проведено гласуване, на което за са гласували 101 народни представители. В резултат на това обявявам за приет законопроекта за изменение и допълнение на Закона за НСО, внесен от Ива Митева и група народни представители“.

Очаквано, от ГЕРБ изразиха възмущението си, а Митева им препоръча да се обърнат към Конституционния съд.