Темата накратко:

  • Традиционен водосвет на бойните знамена и знамената светини пред Паметника на Незнайния воин в София;
  • Военен парад „влиза“ в студиото на bTV – чрез добавена реалност ще видите военната техника, с която разполага Българската армия;
  • Демонстрации на способности на военнослужещи от Военновъздушните сили в авиобазата в Граф Игнатиево;
  • Демонстрации на способности на ВМС на Морската гара във Вана;
  • Демонстрации на способности на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции в учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“;
  • Демонстрации на способности на Сухопътните войски в района на учебен полигон „Ново село“.

Проследете с нас Деня на храбростта и празника на Българската армия! Последната информация е най-горе:

14:05 Президентът Румен Радев прие почетния строй на курсантите от НВУ "Васил Левски". "Войната до нас изисква държавническо отношение за укрепване на армията", отбелязва държавният глава и допълни, че въпреки "многобройните експерименти през последните години армията е оцеляла".

12:30 Саможертвата на загиналите при атаката в Кербала през 2003 г. български войници е била оценена предимно от близките, приятелите и познатите, призна в специалното студио на bTV за Деня на храбростта старшина Илиян Колев, който има 6 мисии зад граница.

12:10 Опашка от граждани се изви пред президентството за Деня на отворените врати, които има в институцията по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май. Държавният глава излезе на площада пред президентството, където поздрави, разговаря и се снима с гражданите, чакащи да разгледат сградата.    

12:00 Традиционен ден на отворените врати в НВИМ по случай 6 май. На обяд посетителите могат да дегустират емблематичната боб чорба. Тази година тя отново е приготвена от военен готвач в полеви условия. Този път обаче посетителите на Музея могат да видят най-съвременната полева кухня, която притежава Българската армия.

11:40 Заради некомплекта в 61-ва механизирана бригада се налага военните да съчетават различни специалности, призна командирът ѝ бригаден генерал Деян Дешков

11:20 Признателен съм на българските военни за техния професионализъм, мъжество, всеотдайност и достойна служба. Това заяви премиерът Кирил Петков в поздравлението си по случай Деня на храбростта и празник на Българската армия.

11:10 Повече не можем да чакаме. Сухопътни войски крещящо се нуждаят от модернизация. Някои системи могат да бъдат все още модернизирани, но в по-голямата си част трябва да бъдат подменени с нови.

Това заяви командирът на Сухопътни войски ген.-майор Михаил Попов.

11:00 „Трябва да сме солидарни, защото сме част от една нация. В момент на криза не можем да бъдем индивидуалисти“, каза полк. Анатоли Бърковски от Съвместното командване на специалните операции.

10:50 Предлагаме на Министерството на отбраната да сключи в спешен порядък договор с полските военноремонтни предприятия за поддръжката на МиГ-29 с цел машините да останат в летателна годност до 2025-2026 г. Това обяви в специалното студио за Деня на храбростта началникът на отбраната адмирал Емил Евтимов.

10:40 Демонстрации на способности на военнослужещите от Съвместното командване на специалните операции в учебно-тренировъчен комплекс „Црънча“.

10:35 „Възможностите ни са ограничени и минимални като износител на сигурност“, заяви експертът по международна сигурност и бивш председател на парламентарната външна комисия Димитър Гърдев.

10:20 Демонстрации на способности на ВМС на Морската гара във Варна с участието на военнослужещи от Дивизиона за морски специални операции, Морска вертолетна авиобаза „Чайка“, Флотилия бойни и спомагателни кораби и Военноморска база Варна.

10:15 „Няма опасност МиГ-29 да спрат да летят“, каза командирът на ВВС Димитър Петров. Въпреки това той допълни, че все пак вечни машини и вечни хора няма.

10:00 Демонстрации на способности на военнослужещи от Военновъздушните сили в Трета авиобаза в Граф Игнатиево. Пилоти представят своите умения при управлението на самолети МиГ-29 и Су-25.

9:40 Партиите пренебрегват здравия разум, защото това решение (б.р. предоставяне на военно-техническа помощ на Украйна) е опасна стъпка към въвличането на България във войната. Виждате, че конфликтът никак няма да бъде кратък, той ще се разраства. Очаквам разумни решения, защото формулировката „Военно-техническа помощ“ е достатъчно разтеглива и рискована.

Това заяви президентът Румен Радев пред медиите, който участва в тържествения водосвет по случай честванията за 6 май - Денят на храбростта. 

9:20 „Най-славните страници от историята са написани с щика на въоръжения български народ. Те са най-голямото усилие на съвременната българска държава и това трябва да бъде помнено“, каза проф. Димитър Недялков, преподавател във Военната академия.

9:10 Следващата седмица у нас ще дойдат украински представители, за да се работи по конкретни параметри на военната помощ, който България ще предостави на Украйна. Това каза пред bTV военният министър Драгомир Заков.

9:00 Водосвет на бойните знамена и знамената-светини пред Паметника на Незнайния воин в София. Той се отслужва от Негово Преосвещенство Белоградчишкия епископ Поликарп. Бяха поднесени и венци в памет на загиналите за свободата и независимостта на Родината.

8:50 „Връзката между Българската армия и Гергьовден е дългогодишна. След възстановяването на българската държавност се появява и армията. Появява се и необходимостта от една празнична обредна система. До 1916 г. се отбелязва на 23 април“, обясни историкът Боян Жеков.

По думите му образът на Свети Георги е тясно свързан с историята на армията по принцип, а не само в България. Той е един от ранните мъченици на християнството, бил е войник в римската армия и отказва да предаде христовата вяра.

8:45 Охраната на българското небе от българската изтребителна авиация е гарантирана още от 1951 г. Оттогава досега не сме спирали да носим бойно дежурство и категорично заявявам, че е тя е гарантирана и сега, и ще продължи да бъда гарантирана и занапред, независимо с какъв самолет ще носим дежурство, ще го носим с абсолютно същата отговорност и качество. 

Това заяви командирът на 3-та ИАБ "Граф Игнатиево" бригаден генерал Николай Русе

8:40 Специален поздрав от трио „Тенорите“, които изпълниха „Велик е нашият войник“ в празничното студио на bTV.

8:00 Добре дошли на нашия онлайн репортаж! На 6 май отбелязваме Деня на храбростта и празника на Българската армия. Традиционно той се отбелязва с водосвет на бойните знамена и знамената светини, отдаване на почести в знак на признателност към паметта на загиналите за свободата и независимостта на България и с демонстрации на способности от Сухопътните войски, Военновъздушните и Военноморските сили и Съвместното командване на специалните операции.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!