Опашка от граждани се изви пред президентството за Деня на отворените врати, които има в институцията по повод Деня на храбростта и празник на Българската армия – 6 май. 

Президентът Румен Радев и вицепрезидентът Илияна Йотова посрещнаха първите гости на „Дондуков“ 2. По-късно държавният глава излезе на площада пред президентството, където поздрави, разговаря и се снима с гражданите, чакащи да разгледат сградата.    

Преди началото на Деня на отворените врати президентът и вицепрезидентът приветстваха в Гербовата зала детски и ученически гвардейски отряди от четири училища в страната.

"Нашите гвардейци са символ на българската държавност, те са носители на нашите традиции. Те са еталон за патриотизъм и доблест", обърна се президентът към младежите.

Снимка: БГНЕС

"В днешния ден не забравяйте, че вие сте поели по пътя на храбрите, носете с чест и достойнство гвардейската униформа, пазете знамената чисти и неопетнени, обичайте България и бъдете най-добри във всичко, което правите", пожела държавният глава.

Румен Радев и Илияна Йотова се срещнаха и с 18-годишната Тереза Баевска от Велико Търново и Дориан Неделчев от Националната природо-математическа гимназия „Акад. Любомир Чакалов“, избрани за „президент и вицепрезидент за един ден“ в инициативата „Мениджър за един ден“, организирана от Джуниър Ачийвмънт България.

Снимка: БГНЕС

До 16 ч. посетителите ще имат възможност да разгледат Гербовата зала на „Дондуков“ 2, Огледалната зала, президентската библиотека, както и кабинетите на президента и на вицепрезидента. В президентството са изложени знамена светини на Българската армия, униформи на Националната гвардейска част, както и изложба със снимки, посветени на българските военнослужещи, на фотографа Вяра Йовева. Показани са и ордените, които държавният глава връчва, както и подаръци, получени при негови визити.