Възможно е драстично поскъпване на застраховката „Гражданска отговорност“ заради предложения за промени в Кодекса за застраховане, предупреждават от застрахователния бранш. От бранша изразиха притеснения, тъй като гражданската може да скочи до 600 лева за шофьорите и до 10 000 лева за презозвачите, а това ще доведе до ръст на цените на стоките и услугите.

С колко ще поскъпне застраховката?
Снимка: bTV

С колко ще поскъпне застраховката?
Снимка: bTV

Промените предвиждат при пътнотранспортно произшествие в чужбина застрахователите да изплащат парите веднага. От Министерството на финансите обаче контрират, че това са част от законодателните изисквания за влизането ни в еврозоната.

Ако гражданската поскъпне, ще бъдат засегнати над 3 милиона потребители, а превозвачи ще увеличат цените на услугите.

„Българското национално бюро ще е длъжно да плаща автоматично всяка една претенция, която идва от чуждо бюро“, каза Ирина Абаджиева, адвокат на Съюза за стопанска инициатива.

Според Европейския транспортен клъстер задължителната застраховка може да се вдигне, за да се компенсират рисковете от измами и източване на националното бюро „Зелена карта“.

Позиция на Европейски транспортен клъстер
Снимка: bTV


„Задълбочава се съмнението, че министърът на финансите прокарва текстове, които да защитават частни интереси извън територията на Република България“, написа в своя позиция Европейският транспортен клъстер.

Реакция дойде и от Камарата на автомобилните превозвачи в България.

„Заради бездействието и нежеланието за гъвкавост от страна на министър Велкова, с пълна сила ще се стовари тежестта на пакет „Мобилност I“ и изискванията за командироване върху българските превозвачи“, гласи тяхната позиция. 

Позиция на Камарата на автомобилните превозвачи в България
Снимка: bTV

Днес за втори път депутатите не събраха кворум на ресорната комисия, за да решат въпроса. Вместо това се скараха. А дали ще поскъпне гражданската, остана отворена тема.

„Предложението, което сме внесли, е 80% от това, което искаха застрахователите“, каза Мартин Димитров, председател на Комисията по икономическа политика.

„Ние ще браним интересите на българските граждани да не плащат повишена цена на застраховката“, каза Александър Иванов, заместник-председател на Комисията по икономическа политика.

„Нашето бюро е под мониторинг, вследствие на което то е задължено да изключва презастрахователен договор, който при евентуално отпадане на този мониторинг, да няма необходимост от презастрахователен договор“, каза Росица Велкова, служебен министър на финансите.

Министерството на финансите остава на мнение, че промяната в законодателството е необходима за влизането на България в еврозоната.