Православният свят в очакване на Възкресение Христово. Текат последните часове преди да бъде известено чудото на възкръсването от мъртвите на Исус Христос.

На Велика събота в православните църкви в цялата страна от рано тази сутрин има църковни богослужения, които възпоменават слизането на душата на Исус в ада и отварянето на райските двери с неговото възкръсване.

Благодатният огън, пренесен миналата година от Йерусалим, се съхранява в синодалния параклис "Св. Цар Борис-Михаил" в София. Тази година духовници и граждани бяха поканени да си вземат от свещения огън на място.

Иподякон Димитър е един от многото представители на различни храмове в София и страната, които трябва да изпълнят строги инструкции и да се сдобият с частица от огъня за Великден.

„Не е от този свят усещането, няма аналози, няма сравнение, ценно е човек понякога да се свърже с други измерения, за да може да се самооцени и от друг ракурс“, каза иподякон Димитър.

Иподякон Димитър за първи път се докосна до Благодатния огън и е убеден, че винаги ще помни тази Велика събота. Според православната християнска религия Свещеният огън е чудо.

Тази вечер в 23:30 ч. в храм паметника "Св. Александър Невски" българският патриарх и Софийски митрополит Неофит се очаква да оглави празничното вечерно богослужение и ще възвести чудото на Възкресение Христово. На богослужението ще присъства президентът Румен Радев.