Благодатният огън слезе в Йерусалим, съобщи Ройтерс. Много православни християни присъстваха на церемонията по запалването на Свещения огън в църквата на "Божи гроб".

По-рано туристи и поклонници се събраха край храма в очакване да влязат за церемонията. "Божи гроб" е главна светиня за християнския свят. Смята се, че е разположен на мястото, където според Светото писание е разпънат, погребан и след това възкръсва Исус Христос. То е открито от пратеници на римския император Константин три века след разпъването на Христос. 

Снимка: Reuters

Слизането на Благодатния огън става всяка година в съботата преди неделята на Възкресение Христово. 

Православните християни вярват, че запалването на Свещения огън става по свръхестествен начин. Вярващите предполагат, че ако огънят не слезе, това ознаменува началото на последните времена.  

Снимка: Reuters

За втора поредна година българска делегация няма да пътува до Божи гроб в Йерусалим, за да ни донесе от Благодатния огън. COVID кризата прекъсна традицията през 2020 г.

Снимка: Reuters

Свещеният огън, който съхраняваме от миналата година, ще бъде пренесен в Синодалната палата от храма „Света Неделя”, а оттам малко преди полунощ в Александър Невски.

Снимка: Reuters