Съдът обяви за невинни двамата бивши министри Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и бизнесменът Иво Прокопиев. На първа инстанция делото „EVN“ завърши без виновен. И шестимата подсъдими за приватизацията на занижена цена на държавния дял в електроразпределителното дружество са оправдани.

Снимка: btvnovinite.bg

Според съда те не са извършили престъпление. Делото сега отива в Апелативния Специализиран съд. Решението идва след няколко връщания в държавното обвинение и 25 заседания. Днес съдът каза, че виновни няма заради липса на доказателства и свидетели.

Със  семействата и най-близките си. Така дойдоха подсъдимите в съда, за  да чуят съдебното решение.

Съдията по делото Вилислава Ангелова каза, че Иво Прокопиев не може да бъде обвинен заради свое изказване в тристранния съвет, защото това е орган за „консултации и сътрудничество“, а мненията нямат обвързваща сила.

„Мисля, че целият свят видя, че в една нормална европейска държава не бива правото на прокуратурата да обвинява и да слага етикети, че някой е обвиняем, да се използва като инструмент за репресия на невинни хора. Затова, сега призовавам всички, които лепяха етикети „подсъдим“ и „обвиняем“ да започнат да лепят етикети „оправдан“, каза Прокопиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Според съда, несъставомерно е обвинението и на двамата министри от първия кабинет на Бойко Борисов – Симеон Дянков и Трайчо Трайков, а вина се доказва с доказателства и свидетели, което в процеса не се случило.

„Но, съм изключително впечатлен от мотивацията, която съдията направи за решението си, всъщност – не само от доблестта и от достойнството да обяви такова решение на този етап, но и от начина, по който го мотивира, препоръчвам го за четене на юристи, математици и държавни администратори“, коментира Трайков.

Обвинението отговори с цитати от „Еклесиаста“. „Има време за говорене. Има време за мълчане. Сега е време за мълчане и то се изразява в това, че не може да коментираме нещо, с което не сме се запознали. Когато се запознаем с мотивите, ние ще изготвим нашите аргументи“, уточни прокурор Емил Петров.

Снимка: btvnovinite.bg

Главният прокурор Иван Гешев също коментира решението с туит в една от социалните мрежи: „Загубихме малка битка, но сме твърдо решени да спечелим войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси“.

Делото отива в апелативния съд, след като обвинението напише своя протест.