След няколко неуспешни старта и връщане на делото в прокуратурата, специализираният съд... сложи финал на делото за ЕVN с 14-часово заседание. Съдебното решение ще се оповести другата неделя.

Другaта неделя специализираният съд ще обяви своето решение по делото за приватизацията на държавния дял на EVN на занижени цени. Това реши съдът след 14-часово съдебно заседание, което продължи до полунощ.

Сред шестимата подсъдими са двамата бивши министри - Трайчо Трайков и Симеон Дянков, както и бизнесменът Иво Прокопиев. 

Нито един не се призна за виновен по обвинението, че продажбата на държавния дял от енергоразпределителното дружество е ощетило държавата с 21 милиона лева.

Снимка: БГНЕС

Обвинението поиска от 3 до 10 години затвор и за тримата, както и до 3 години лишаване от свобода за останалите трима подсъдими от фирмата на Иво Прокопиев.

След заличаване на свидетели, които всъщност са купувачите при сделката за ЕVN, нито един от подсъдимите не се призна за виновен. Иво Прокопиев каза, че не разбира в какво е обвинен.

„Агенцията по приватизацията е органът, който продава. То затова цялото дело е скалъпено и измислено, защото ако някой е виновен очевидно трябва да е от Агенцията за приватизация, а не хора, които някъде нещо са обсъждали, както в моя случай. Аз съм обвинен за изказване като представител на работодателите в тристранния съвет“, казва Прокопиев.

Снимка: БГНЕС

6 часа пледоарии на обвинението, в които специализираната прокуратура определи обяснението на Прокопиев като политическа реч, поиска между 3 и 10 години затвор за него, Дянков и Трайков, защото са превърнали  Агенцията по приватизация в пощенска кутия.

„На Агенцията, на Караниколов са му обяснили, че инвестиционният посредник извършва всичко, че той си носи цялата отговорност и точно затова е направено, защото никой не иска да има скандали около съответния министър и затова отговорността е била към инвестиционния посредник - затова в агенцията по приватизацията никой не е приемал оценката, никой не я е проверявал“, казва прокурор Емил Петров.

Освен това, обвинението настоя Иво Прокопиев да бъде задържан веднага. Според законодателството ни обаче, мерките за неотклонение се гледат след произнасянето на присъдите.

По всяка вероятност Симеон Дянков няма да присъства в залата другата седмица, защото е в САЩ. Тази събота той изслуша заседанието по видеоконферентна връзка.