Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов представи днес състава на проектокабинета с премиер Даниел Митов, който коалицията ГЕРБ-СДС ще излъчи с първия проучвателен мандат.

В 45-ия парламент коалицията има 75 народни представители.

„Демократична България“, които номинираният за премиер Митов посочи за първите, с които ще се водят разговори през следващите дни, неведнъж са декларирали, че подкрепа на ГЕРБ няма да дадат. 

„Чудесен кабинет. Няма да им давам оценки. Той ги прати да търсят подкрепа. Дано да успеят… времето ще покаже що получат ли подкрепа“, коментира Драгомир Петров от „Има такъв народ“.

От БСП днес избраха да коментират назначения в енергетиката, а не формата на проектокабинета и отправиха критики към „Има такъв народ“, „Демократична България“ и „Изправи се! Мутри вън!“, че не са ги подкрепили за налагане на мораториум върху решения на правителството в оставка.

Коментарът на „Изправи се! Мутри вън!“ по въпроса за подкрепа на проектокабинета на ГЕРБ беше лаконичен.
„От нас ли? Шегувате ли се?“, каза Арман Бабикян.

От ДПС отказаха да коментират.

Това е четвъртата папка за правителство, която се връчва на ГЕРБ.

През 2009 г. Борисов имаше 117 депутати – формира кабинет на малцинството с гласовете „Синята коалиция“, РЗС и „Атака“.

За кабинета „Борисов 2“ през 2014 г. се наложи да се коалира с Реформаторския Блок и АБВ.

Третият кабинет е единственият, който изпълни целият си 4-годишен мандат. Правителството отново е коалиционно. Към 95-те депутати на ГЕРБ се добавиха „Обединените патриоти“.

Сега на ГЕРБ-СДС не достигат 46 гласа, за да се състави правителство.