Въпреки пандемията и строгите противоепидемични мерки заради коронавируса, на Богоявление в много градове ще проведе традиционният водосвет, както и ритуалът по хвърляне на кръста в ледените води и неговото спасяване. Ще бъдат тържествено осветени бойните знамена, а в някои градове ще има и литийно шествие.

Според народното поверие, ако хвърленият във водата символ на вярата замръзне, годината обещава да бъде изпълнена със здраве и берекет.

В София Богоявленският водосвет с ритуалното изваждане на кръста ще се проведе при езерото на кв. „Дружба“.

Заради усложнената епидемична обстановка тази година ще бъдат допуснати за участие в изваждането на кръста два пъти по-малко кандидати - до 25 човека, съобщиха от район „Искър“. Записването на желаещите ще започне в 10 ч. пред сградата на районната администрация.

Великият Богоявленски водосвет ще бъде отслужен при стриктно спазване на всички ограничения за недопускане на струпване на хора на едно място.

В Пловдив митрополит Николай ще отслужи Великия Богоявленски водосвет на брега на река Марица срещу Водната палата от 12:30 часа. Ритуалът по спасяването на кръста не се отменя.

В Асеновград традицията по спасяването на кръста ще се спази, но няма да има литийно шествие. По време на ритуала в коритото на река Чая ще бъдат допуснати ограничен брой хора.

В 9 ч. до "Пешеходния мост" ще се състои Богоявленски водосвет, след което хвърлянето и спасяването на кръста от водите на реката. В 9:30 ч. пред читалище "Родолюбие" ще се проведе тържествено освещаване на бойните знамена на Четвърти артилерийски полк.

Калофер също се готви да посрещне Йордановден. Ритуалът ще бъде спазен и в 8 ч. сутринта кръстът ще бъде хвърлен във водите на р. Тунджа, а преди това ще бъде осветена специална икона.

Кметът Румен Стоянов заяви за bTV, че въпреки че се изгражда бент, това не означава, че ще има и ледено хоро. Призивът му е мерките да се спазят и мъжете да не се хващат на хорото.

В Ямбол хвърлянето на кръста ще бъде в 11:30 ч. от моста на река Тунджа до Градския парк.

В Елхово се навършват 25 години от трагедията, при която девет души се удавиха по време на ритуала за Богоявление. Това стана след срутване на моста , който не е издържал тежестта на хората. Заради трагедията 15 години кръстът не е хвърлян на Йордановден, а ритуалът е възстановен преди 7-8 години.

В Бургас ритуалът за спасяването на Светия кръст на 6 януари ще се проведе около 12 ч. Тази година заради сложната епидемиологична обстановка кръстът ще бъде хвърлен от началото на Моста към брега и до крайбрежната алея няма да бъдат допускани граждани, освен участниците в ритуала, съобщиха от общината. Заради епидемията няма да има традиционно литийно шествие.

Йордановден ще започне с празнична литургия в катедрален храм "Св. св. Кирил и Методий". Ще бъдат осветени бойните знамена, а за здравето на войниците от гарнизон Бургас ще бъде отслужен водосвет. Ритуалът ще бъде проведен при ограничено присъствие на военнослужещи.

Всички събития ще се предават на живо във Фейсбук страницата на Община Бургас.

В Балчик в 11:30 ч. от една от църквите ще тръгне литийно шествие и около 12 ч. ще се проведе хвърлянето на кръста на морската гара в града.

В Силистра ритуалът по спасяването на Светия кръст ще се състои около 11 ч.. Във водите на Дунав Богоявленският кръст ще бъде хвърлен от новия доростолски митрополит Яков.

В Шумен на Йордановден ритуалът по хвърляне на кръста във водите на Шуменското езеро ще се проведе около 12 ч.

Спасяване на кръста ще има и във врачанското Зверино. То ще се състои в 9:30 ч., а преди това в 9 ч. ще се проведе Богоявленският водосвет.

В Търговище няма да се състои ритуал по хвърляне на кръста в градския шадраван на площад "Свобода". В двата православни храма в областния град ще бъдат отслужени Света литургия и традиционният Богоявленски водосвет.