Калофер се подготвя да посрещне Богоявление. Освен с хвърляне на кръст във водите на Тунджа, подбалканският град отбелязва празника с ледено хоро.

Ще има ли мъжко хоро в Калофер може би е най-задаваният въпрос.

По-рано днес реката беше подготвена с изграждането на изкуствен бент, гори и огънят, който всяка година по това време се пали.

Църковният ритуал утре ще бъде спазен и Богоявленският кръст ще бъде хвърлен във водите на Тунджа.

Заради мерките обаче, които целят ограничаване на пандемията, организаторите призовават хората да не се хващат на хоро, а посетителите, които са решили да дойдат в Калофер само заради традицията, да отменят пътуванията си. 

Йордановден е най-цветният празник за Калофер. Денят, в който ледените води на Тунджа "закипяват" в ритъма на мъжкото хоро.

73- годишният Милко Вълев се хваща на хорото още като дете:

"Тогава бяха ледени води. Лед сме чупили по два пръста, слама, камъни, сами си го правехме бента. Голяма емоция е за мен. Изпитваме едно голямо удоволствие, няма да си го представям Калофер без мъжкото хоро. Най-важното е, че продължава традицията“, сподели Милко Вълев.

Въпреки вируса, вековната традиция ще бъде спазена и тази година, и кръстът ще бъде хвърлен в реката.

Обичайно подготовката за празника започна ден по-рано с изграждане на бент във водата.

„Няма как да няма бент, защото хората ще влязат за кръста. нѝяма да има хоро, ще има само ритуал църковен, момчетата ще влязат и ще извадят кръста. Оттам нататък всичко е в техни ръце“, каза кметът на Калофер Румен Стоянов.

Не липсват и гости в подбалканското градче. Венци и Анастасия идват от Шумен.

„Искахме да го видим, защото досега само по телевизора сме го гледали“, каза Венци.

Ритуалът ще започне в 8 ч. сутринта, а преди това ще се освети специална икона.