На 1 октомври от 11 часа ще бъдат тествани Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и системата BG-Alert, съобщиха от ГД "Пожарна безопасност и защита на населението".

Проверката ще се осъществи на територията на градовете София, Бургас, Варна, Кърджали, Монтана, Пазарджик, Плевен, Пловдив, Русе, Смолян, Враца, Стара Загора. В областите Видин, Перник и Ямбол, в населените места в 30-километровата зона около АЕЦ "Козлодуй".

При провеждането на теста на системата BG-Alert ще бъде разпространено съобщение до мобилните устройства на гражданите на територията на цялата страна, съдържащо текст на български и английски език. 

 

В края на август кметове и представители на областните администрации бяха запознати с възможностите на Системата за ранно известяване (BG-ALERT) и как да работят с нея.

Разкриването на системата за ранно известяване пред обществото започна с гаф на 1 ноември миналата година, когато потребителите на един от мобилните оператори у нас получиха съобщението "Сигнал от президента test test".

Впоследствие работата по BG-Alert, която има за цел да уведомява гражданите при бедствия, продължи с тестове на различни места в страната.