МВР реагира на журналистическото разследване на „Скай нюз“ за ранен мигранти на турско-българската граница. Разследващите журналисти твърдят, че изстрелът е произведен от българска територия. Властите у нас обаче отричат да е използвано огнестрелно оръжие от българска страна.

Кадрите на британската телевизия показват как нелегалните мигранти щурмуват граничната ограда. Чува се изстрел и един от тях е ранен.

Според разследващите това е първото доказателство за използване на огнестрелно оръжие при охраната на европейските граници.

Журналистите са потърсили и българското вътрешно министерство. От МВР категорично отричат да е произведен изстрел от българската страна срещу мигрантите. Проверката не установява откъде идва изстрелът. 

„Във връзка със случая от турска страна е показано видео, заснето с телефон от мигрантите, в което се чува изстрел, от който на турска територия е пострадал сирийски гражданин. От видеото не става ясно от коя посока е изстрела. Във връзка с този инцидент е извършена проверка за установяване на фактическата истина, от която става ясно, че от наша страна не са произвеждани изстрели“, гласи позиция на МВР.

За bTV от министерството съобщиха, че при инцидента от 3 октомври тази година има пострадал граничен полицай. Той е бил ударен по главата с камък от незаконно преминаващите. Вчера след заседание на Съвета по сигурността в Министерския съвет Иван Демерджиев беше категоричен – български полицаи не са стреляли по мигрантите.

„В последните месеци няколко чужди медии тенденциозно се опитват да създадат подобен тип репортажи – завъртя се инцидент, който отдавна разследваме с турската страна и има ясни и категорични заключения и на двете страни, че няма данни в този инцидент, нито да е произведен изстрел от страна на български граничен полицай, нито пък да са предприети действия, които нарушават човешки права. Мигрантите, които се опитват да проникнат незаконно на наша територия, стават все по-агресивни – камъни, ножове, други оръжия, ако някой очаква, че българската полиция няма да отговори и  няма да запазим живота и здравето на нашите гранични полицаи – греши“, заяви вътрешният министър Иван Демерджиев.

Екипът ни се свърза с част от журналистите, работили по случая. Колегите от „Ска нюз“ ни изпратиха и позицията на МВР. В нея се казва, че последната проверка на властите по границата показва, че България стриктно спазва всички изисквания на Шенген по охраната на границата.

Темата коментира и главният прокурор Иван Гешев.

„Това, което ми е известно, е, че този инцидент е от преди два месеца. Надявам се да не се използва в момента ситуативно във вреда на България, защото България не го заслужава. Ние сме европейска държава и спазваме европейския стандарт. Има отговор на МВР. Има проверка на прокуратурата в Бургас, която също не е констатирала обстоятелствата, които се оповестяват медийно. Накратко ще кажа – България е покрила стандартите за Шенген и съвсем незаслужено би било България да не се допусне в тази общност“, заяви Гешев.