Двамата братя заловени за стрелбата на турската граница, при която загина полицай Петър Бъчваров, са били овчари. 

34-годишният Мустафа и 28–годишният Енгин Ергуван са били криминално проявени, с досиета за “кражби”. 

В показанията си пред съда те обяснили, че българските полицаи ги предупредили да стоят далеч от телената ограда, но когато ги осветили с фаровете на автомобила, по-големият Мустафа стрелял, после избягали обратно към Турция. 

Двамата са казали още, че са чакали нелегални мигранти до дупката в оградата, за да ги оберат и да вземат от тях пари и ценности. В братята е открита и пушката, с която са стреляли по нашия граничен патрул.

В Елхово колегите на убития младши инспектор Петър Бъчваров поискаха промени в системата. 

Младши инспектор Петър Бъчваров беше изпратен в последния си път с униформата си на граничен полицай. 

"Нали ме виждате с какво съм облечен, с униформа. Знаем какво работим, знаем всичко, обаче начина, по който стана е много неочакван. Чиста засада, да се чудиш какво да правиш", каза колега на загиналия. 

Най-близките колеги на простреляния граничар посрещнаха министъра на вътрешните работи Иван Демерджиев с въпроси за пропуските в системата.

Демерджиев обеща на родителите на Петър Бъчваров извършителите да бъдат наказани и да направи всичко по силите си ситуацията по границата да се промени. 

"За съжаление не мога да ви върна момчето, но ще направя това”, каза силовият министър.

"Изключителна изродщина, бих казал, по никакъв друг начин не бих могъл да опиша това, което е станало", заяви Демерджиев. 

Всички полицаи имат бронежилетки и оръжие, което трябва да ползват при самозащита, каза той. 

"С годините натрупания страх у тях да използват оръжие поради много процедури и обвинения срещу полицаи за използване на оръжие, но предвид зачестилите инциденти ясно съм им казал, че спазвайки правилата за това при нужда трябва да използват служебно оръжие", смята вътрешният министър. 

Според него след инцидента турската страна е взела мерки и натискът от мигранти само за денонощие е намалял в пъти.