МВР започна акция срещу търговията с вот. Разследват се стари и нови схеми за изборен туризъм. Служебният министър Бойко Рашков отправи този четвъртък обвинения за участие в схеми за изборна търговия към бивши и настоящи политици.

Под блокада осъмнаха някои от ромските квартали у нас, а сигналите за търговия с вот са близо 100. Става дума схеми не само за купен вот, но и изборен туризъм. Според Бойко Рашков в кюстендилско в такава схема участва бивш министър и сега кандидат депутат, а в северозапада - бивш политик, свързан партия от определен етнос. 

Служебният вътрешен министър не каза кои са политиците и за кои партии работят.  Огласи обаче една нова схема за фиктивно гласуване, която тръгва от емблематичното плевенско село Буковлък и стига до германския град Делменхорст.

Снимка: btvnovinite.bg

Ромските лидери от Буковлък преди дни са заминали да работят зад граница, признават местните хора.

„Тука имаме два лидера, няма да споменавам имена. В момента са в Германия, Испания, Холандия. И в момента нашите лидери избягаха оттука. Отидоха там да купуват гласове“, казва местен младеж.

Снимка: btvnovinite.bg

„100 лева тука никой не дава, дават само по 50 лева. Другите 50 остават за тях“, казва друг местен жител.

За по-малко от 24 часа, от един и същ ай пи адрес 180 души от Буковлък са подали заявления да гласуват в Дерменхорф, близо до Бремен.

„Тази секция изникна изведнъж, без да се рекламира по сайтовете в Бремен, като за половин час бяха регистрирани 60 души. На следващия ден още 120 души, което веднага ни направи впечатление и започнахме да разследваме как стоят нещата“, казва Валери Господинов, председател на СИК в Дерменхорф.

Схемата е нова - открива се фиктивна секция, но с истински избиратели.

„Една голяма част, да не кажа всички от тези български граждани не знаят, че ще упражняват правото си на глас на територията на Германия“, казва и. д. главен секретар на МВР Стоян Темелакиев.

Снимка: btvnovinite.bg

Зад някои от схемите стоят лица с криминално минало, а зад други - бивши и настоящи политици, обяви служебният вътрешен министър, без да назовава имена.

„В миналото известен политик се занимава с организиране на покупката на гласове във Врачанско, Монтанско и Видинско. Те са показали на последните избори завиден резултат, става дума за купуване на гласове от партия от известен етнос“, каза служебният вътрешен министър.

След старта на акциите срещу търговците на вот от МВР съобщиха и първите тарифи за купен вот, които са от Бургаско.

„По 80 левa на глас и ако цяло семейство се ангажира – допълнително да получат по 20 лева“, каза Станимир Станев, директор на ГДНП.

Снимка: btvnovinite.bg

В Хасковско полиция и жандармерия влязоха в ромската махала.

„Заради изборите стават тези скандали. Само в кв. „Република“. Другаде го няма. Т‘ва другаде го няма, само на малцинството“, заявиха местни жители.

Снимка: btvnovinite.bg

„Не е само тук. Не е тормоз. Акцията се провежда на територията на  цялата областна дирекция, във всички градове и по селата включително“, коментира ст. ком. Венцислав Кирчев – вр. и. д. директор на ОДМВР-Хасково.

А според оперативната информация в Кюстендилско трима бивши - министър, областен управител и полицейски шеф, опитали да привлекат гласове от Северна Македония, обяви Бойко Рашков.

„Обсъждали въпроса как да уредят 15 000 македонци с българско гражданство да гласуват тук в нашата страна“, обяви служебният вътрешен министър.

Снимка: btvnovinite.bg

Рашков не спомена имена, но уточни изрично, че става дума за „бивш министър на вътрешните работи“.

„Нямаме само изборен туризъм от изток към България, оказва се и нещо друго. Такава форма на изборен туризъм се подготвя в доста населени места, където се планира в дните преди изборите да се регистрират голям брой българи на един и същи адрес“, заяви Рашков.  

Бившият вътрешен министър Христо Терзийски се припозна и определи твърденията като „клеветнически и недоказани“.

„Ако има данни за престъпление - да действа с цялата строгост на закона. В противен случай трябва да понесе отговорност за думите и действията си - нищо, че никой не е гласувал за него - постът изисква министърът да притежава някакво достойнство“, заяви Терзийски.

В община Кюстендил с постоянен адрес са 11 368 пълнолетни македонци. Дори и в предварителните избирателни списъци се вижда присъствено на много чужденци. Но те не гласуват по принцип, казват запознати.

„Досега не сме имали данни за нарушения и засилен интерес от тях да гласуват“, казва Таня Атанасова, директор на "Административно обслужване" в Община Кюстендил.

От Прокуратурата съобщиха, че са започнали проверка за евентуалното купуване на гласове. От държавното обвинение съобщават още, че са получили докладна записка от една страница за среща в хотелски комплекс в град Кюстендил. Според прокуратурата става дума за среща с неназовани лица от Северна Македония и неустановено лице от същия град.

Акциите ще продължат до изборите.