Още двама служители в системата, и то на високи постове, бяха уличени в престъпление.

Заместник- началникът на Трето РПУ и шеф на сектор в СДВР опитали да присвоят голяма тото печалба на възрастна столичанка. 

А полицаят от Радомир, който обра със служебния си пистолет казино в Перник, остава в ареста. Той е направил пълни самопризнания.

Всичко започва след грабеж на жена в трамай. Откраднат е портфейлът й, в който има тото фиш с печалба от близо 12 000 лева.

Тя подава сигнал. Според разследващите, след това зам.-шефът на районното, който е на този пост от месец и половина, и началник на група в СДВР, се опитали да присвоят въпросната печалба.

В края на януари Нелия Георгиева става жертва на джебчии в трамвай. Жената веднага подава жалба в столичното трето районно управление.

“Като отидох да заявя, че ми е откраднат портфейла в 3 РУП, описах, че сумата пари не е голяма вътре. Обаче имам печеливш фиш и описах абсюлотно всичко”, каза Нелия Георгиева.

Фишът бил на стойност близо 12 000 лева и тепърва трябвало да бъде изплатен.

„Подадената жалба за кражбата била докладвана лично на зам.-началника на Трето РУП, който нарушавайки служебните си задължения, я изпратил на колега - началник сектор в СДВР. Интересното е, че в спортния тотализатор постъпило писмо от началник сектор в СДВР, с което било изпратено запитване кое е печелившото лице и каква е печалбата, като в писмото изрично било указано цялата кореспонденция да се води само и единствено с него, и то на ръка“, обясни Сийка Милева - говорител на главния прокурор.

Според разследващите било установено категорично, че зам.-шефът на районното управление депозирал печелившия фиш и собствената си банкова сметка, за да получи печалбата.

„Същият си е позволял да дава нареждания на свои подчинени служители, които да подписват съставени от него документи във връзка с тази преписка. Дамата, която е депозирала сигнала, е възрастна жена, която е с недобро финансово състояние и сама се грижи за малко дете“, каза Стефан Банков - директор на дирекция "Вътрешна сигурност" в МВР.

„Портфейлът ми го откраднаха и в един момент се явява в полицията. Значи или ми е бил подхвърлен портфейлът... Някъде е намерен и занесен в полицията. Не очаквах, че са полицаи. Аз мислех, че са някои други... Нямам обяснение. Това е толкова грозно“, казва Нелия.

Снимка: bTV

От прокуратурата проверяват дали задържаните стоят и зад други длъжностни престъпления.

Двамата полицаи са обвинени в опит за вещно укривателство. Дали ще останат зад решетките, ще решава съдът в събота.

Междувременно съдът остави зад решетките 28 - годишния Васил Огнянов, обрал игрална зала.

Според съдебният състав деянието му е тежко, а доказателствата още се събират. Огнянов каза, че съжалява и се разплака. Но, не пожела да бъде сниман.

Заснетият от всички камери Васил е направил пълни самопризнания и е разказал с подробности как е влязъл в залата и е взел парите. В съдебната зала той допълни, не знае защо е извършил грабежа, а сумата е раздал за благотворителност. Според обвинението обаче това не е моментна грешка.

Адвокатът на задържания полицай каза, че не са направени експертизи, а и все още нито една не е поръчана.