Статистика на Агенцията за пътна безопасност сочи, че инцидентите на пътя се увеличават с 20% през лятото. За миналата година 560 хил. шофьори са превишили скоростта у нас. Това са почти половината от нарушителите, които са засечени на пътя.

Скоростните нарушения у нас са масови, особено през последните седмици. По думите на Калоян Драганов от "Пътна полиция" в периода 18-ти до 22-ри юни са установени над 20 хил. нарушения, а повече от 10 хил. са за нарушаване на скоростните режими.

Снимка: btvnovinite.bg

Най-рискови са младите водачи от София. При тях рискови ситуации са минаване на червен сигнал на светофар, отнемане на предимство на пешеходци и превишаване на скоростта.

Снимка: btvnovinite.bg

70% от шофьорите на автобуси и камиони признават за неспазване на правилата. Те споделят, че превишават скорост, минават на жълто или са се занимавали с телефона си, или с радиото докато шофират.

Парадоксалното е, че всеки слага висока оценка на своите умения зад волана, но критикува остро останалите за рисковете. Шофьорите посочват, че е добре да се знае ако има контрол в градска обстановка, как се осъществява този контрол.

В МВР е обявена обществена поръчка за новите коли – 15 високоскоростни джипа ще се оборудват с камери и ще преследват джигитите по пътищата.