Проверка на МВР е установила редица дублирани регистрации на украински бежанци в хотелите, обяви служебният вътрешен министърът Иван Демерджиев на парламентарен контрол.

„Понякога се касае за хотели, няколко, собственост на един и същи човек, който няма как да не знае, че тези бежанци се намират на три различни места едновременно, които са под негов контрол. Оттам насетне се стига до парадокса в хотели, които имат пълен капацитет, да има настанени лица над един път и половина повече от максималния капацитет на хотела. Има настанени лица, които, видно от системата на гранична полиция, не са пребивавали в България“, уточни Демерджиев.

След проверка, в която е участвал и украинският посланик, са били разделени „туристите“ от бежанците в нужда броят на хората, които имат нужда от закрила, рязко намалял.

„Ще кажа само, че при първата физическа проверка, която извършихме по хотелите, установихме приблизително 3000 души по-малко от 12 000, които трябваше да се намират там”, каза още Демерджиев.

По думите му тепърва ще се установява дали има и замесени представители на държавата. Всички материали са предоставени на прокуратурата, предупреди той.

Екипът ни потърси два от хотелите, в които по наша информация са установени нарушения. И в двата са започнали да приемат бежанци още в първите дни на войната.

"Нямаме никакви надписани регистрации, нямам представа за какво остава въпрос. Идват от полицията и казват: "Може ли да проверим по апартаментите дали има хора?" Влизат в комплекса и проверяват съответно", каза Живко Трифонов - управител на апартаментен туристически комплекс.

В другия хотел не открихме никого на рецепцията, нито управител, но и в момента тук живеят украински бежанци.

"Министерство на туризма администрира процеса на плащане, но вече дали са правени такива нарушения в хотелите и какво са правили - това МВР и прокуратурата могат да кажат", каза Илин Димитров - служебен министър на туризма.

Ведомството е готово да се разплати с хотелиерите и за втората част от програмата – до края на март.