Изказванията на служебния министър на вътрешните работи Иван Демерджиев за бежанската криза в България са несъстоятелни. Това написа в социалните мрежи Калина Константинова от ПП-ДБ.

В правителството на Кирил Петков Константинова беше вицепремиер по ефективното управление. Припомняме, че по-рано днес служебният вътрешен министър Иван Демерджиев заяви, че е внесъл сигнал в прокуратурата, който касае работата по помощта за бежанците от Украйна.

Според Константинова мащабът на бежанската вълна, която е била посрещната миналата година, е бил „непредвидим и невиждан за модерната българската история“.

„Разбира се, че парите, които нашият кабинет е плащал за пет месеца помощ на хората, бягащи от война, са много повече от тези, които е платил служебният кабинет след отминаване на бежанската вълна“, написа Константинова.

По думите ѝ нито един лев от българския бюджет не е бил използван за настаняване на бежанци.

„Всички средства са по линия на ЕК и са съгласувани с нея, тъй като се наложи спешно преструктуриране на неусвоени европейски програми, допълни Константинова.

Тя обясни, че програмата за настаняване на украински бежанци е започнала с 40 лева на ден в зимния период, когато „институциите са били заварени без никаква подготовка и план за реакция при подобна криза“.

„След като създадохме процеси на работа, когато дойде пролетта, и когато се включиха още стотици хотелиери, програмата струваше вече между 10 и 15 лева на ден. Сами може да сметнете разликата от 30 лв. на ден, умножена по стотици хиляди. „Мъртви души“ няма и не е имало. Припомням, че България бе държавата, която първа, повтарям първа, въведе документи за временна закрила на бежанците в целия ЕС“, добави Калина Константинова.

Тя допълни, че редовното правителство е оставило на служебното „готов план за временна закрила с разработени интеграционни мерки, за да ги улесним максимално в работата напред“.