Пътуващите в страната задължително трябва да представят на всеки контролен пункт декларация със свои данни и данни за маршрута, по който пътуват. Документът е за еднократна употреба и се предава на полицията на КПП, като така придвижващите се през няколко областни центъра трябва да разполагат със съответния брой екземпляри на бланката.

Това уточниха за bTV от МВР след създали се неясноти около режима, по който се пътува в страната. Причината за промяната е необходимостта при нужда да може да се проследи пътя на гражданите.

Мярката засяга както пътуващите по непредвидени и уважителни причини, така и тези, които се придвижват по работа. Последните ще удостоверяват причината за напускането на даден областен център със служебна бележка от работодател, която си остава у тях.

От МВР съобщиха вчера, че променят декларацията за преминаване през КПП в областните градове. Новият вариант е публикуван на сайта на министерството.

Можете да ги свалите и оттук.

В декларацията по новия образец отпада заверката от работодателя. Гражданите ще удостоверяват това обстоятелство със служебна бележка, издадена от работодателя или друг служебен документ (служебна карта, пропуск), който носят в себе си.

Лекари, полицаи, пожарникари, военни и магистрати, вместо служебни бележки, използват служебните си карти, които удостоверяват местоработата.