МВР дава тол системата на прокуратурата. Според разследващите има данни за престъпление, извършено от предишното ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура".

От вътрешното министерство обясняват, че проверката е започнала през октомври 2021 г. по сигнал за неправомерни действия от служители в Националното тол управление. В хода ѝ е установено, че бившето ръководство на АПИ е сключило договор за мониторинг и поддръжка на електронната система за събиране на таксите за ползване на републиканската пътна мрежа.

Договорът е подписан на 23 декември 2020 г. за срок от 60 месеца за над 136 млн. лв. с ДДС. В рамките на проверката е констатирано и неизпълнение на договора от страна на изпълнителя. Към момента обаче държавата не вижда основания за прекратяване на договора.

Според разследващите има данни за престъпление, извършено от предишното ръководство на Агенция "Пътна инфраструктура", както и съмнения за щети за държавния бюджет в особено големи размери.

„В хода на извършената проверка събрахме данни, че не се изпълнява договора от страна на изпълнителя, като това, че не се обучават специалисти от БГ Тол, а е допусната фирма подизпълнител да осъществява нерегламентиран достъп, съгласно данните от договора, до системата. До момента се изплащат ежемесечно суми за период от 2,5 млн. по договора“, заяви Бисер Божичков от ГД „Национална полиция“.

От регионалното министерство обясниха, че ако договорът бъде прекратен "изненадващо", това би довело до хаос с трафика в цялата държава.

„Договорът е сключен в края на 2020 г. за срок от 60 месеца. В него е предвидена възможност той да бъде прекратен в случая, че изпълнителят не изпълнява своите съществени задължения. Към момента, ние не сме установили съществено неизпълнение по договора“, обясни зам.-министърът на регионалното развитие Явор Пенчев.

Според пътни експерти, ако тол системата спре да работи, загубите за българския данъкоплатец ще бъдат сериозни.

„Трябва да си зададем въпроса дали е адекватно тол управлението като цяло. Бяха ни рекламирани 1,2 млрд. лв. бъдат събирани, а се събират не повече от 200-300 милиона на година и по-голямата част от тези пари са от винетки, заяви Диана Русинова от Европейски център за транспортни политики.

От МВР уточинаха, че материалите по разследването се изпращат в прокуратурата за мнение за образуване на досъдебно производство.

Пред bTV проф. Олег Асенов и инж. Иван Досев от старото ръководство на АПИ, което беше сменено в края на май миналата година, отказаха коментар.