Министерството на външните работи ще дава ежеседмични брифинги за дейността си, каза външният министър Николай Милков на пресконференция. 

Първата точка на тези брифинги ще е свързана с предстоящите предсрочни избори, добави той. 

Сред приоритетите на външно министерство са присъединяването на страната към Шенгенското пространство, отношенията със Северна Македония и организацията на изборите зад граница.

“Трябва да се затвърди пробивът по отношение на Северна Македония“, каза Милков и подчерта, че "високо" цени работата на кабинета "Петков" за РСМ. 

Милков подчерта, че ще има двама, а не трима заместници. 

Досегашният ни извънреден и пълномощен посланик в Украйна Костадин Коджабашев става служебен заместник-министър на външните работи, а Велислава Петрова остава заместник-министър на външните работи и в този кабинет.

Ресорите на Петрова са темата за Република Северна Македония, бъдещото членство на страната ни в Шенген, както и присъединяването ни в ОИСР.

"Започнахме работа във връзка с предсрочните избори. Поискахме вече разрешения за провеждане на изборите в чужбина. Имаме четири одобрения, сред които Испания и Южна Африка", каза постоянният секретар Иван Кондов.

Миналата седмица бе приета от Министерския съвет план-сметката за предсрочните избори. Така за вота на 2 октомври ще са необходими 70,5 млн. лв. От тези средства над 7,6 млн. лв. ще бъдат за изборите зад граница. Около 800 ще са изборните секции в чужбина, добави Кондов.

Той подчерта, че отново външното министерство ще разчита на общностите в чужбина, а голяма част от тях участват активно в изборите и дори са членове на избирателни секции. 

Външно има план за обслужването на български граждани в Русия 

В рамките на състава в двете представителства в Русия - Москва и Санкт Петербург, ще можем да организираме изборите, каза Милков. 

На място в амбасадата в Москва остават 8 дипломати, а в помощ на консулските ангажименти в посолството и консулството в Санкт Петербург ще бъдат командировани допълнително служители.

Той подчерта, че външно има план за обслужването на български граждани в Русия въпреки отзоваването на 4-ма български дипломати и 10-ма служители в мисиите ни.

Пет посолства са без посланици

"По отношение на политиката спрямо Северна Македония ни предстои приемането на писмен документ, който ще дефинира задачите на различни институции и организации по отношение на това, което ще се прави, така че да има един системен подход на държавата. За съжаление, докато ние разполагаме с един консенсус по темата, там той не се вижда. Там има риск от обратимост, който се заявява открито", обясни Милков. 

Той коментира и поредният скандал между България и РСМ. "Консулът ни в Битоля не се е опитвал да се намесва в работата на комисията. Ние не сме погледнали на неговото присъствие там в негативен план". 

Имаме пет посолства без посланици - Китай, Канада, Швеция, ОАЕ и Саудитска Арабия, съобщи още Милков.