Русия обяви 14 български дипломати за персона нон грата, съобщи руското външно министерство. Мярката е реципрочна спрямо България, която обяви за нежелани 70 руски дипломати в края на юни заради опасения за шпионаж. 

Българският посланик в Москва Атанас Кръстин е бил поканен в руското външно министерство, където му е била връчена нота за обявяване на 14-те служители на българската дипломатическа мисия и консулски служби в Русия за персона нон грата, информира ТАСС. 

"Русия е убедена, че недружелюбните стъпки на София спрямо Москва нямат нищо общо с националните интереси на България и нейния народ", се казва в изявлението на руското външно министерство.

"Русия смята, че експулсирането на руски дипломати от България нанася значителна вреда на отношенията между страните и показва по-нататъшна деградация на Запада, готов да пожертва интересите на партньорите, само и само да навреди на Русия. Безпрекословното придържане на официална София към тази деструктивна линия буди съжаление", добавиха от руското МВнР.