Възможно ли е да се сдобием със сертификат за ваксинация без да сме ваксинирани?

Снимка: btvnovinite.bg

В социалните мрежи хора твърдят, че срещу 300 лв. получават оригинален зелен сертификат. Пред камера обаче никой не си признава.

Снимка: btvnovinite.bg

Затова проверяваме инкогнито в медицински център дали ще заобиколим правилата. Казват ни, че ще се обадят по телефона и трябва да изчакаме отвън.

Снимка: btvnovinite.bg

След час работата не става. Решаваме отново да попитаме.

Снимка: btvnovinite.bg

„Съжалявам, искам да ви помогна, но сега не става“, казват ни отсреща.

Снимка: btvnovinite.bg

Общопрактикуващият лекар д-р Георги Миндов разказва за натиск за фалшиви сертификати от преболедували пациенти: „Те остават в безтегловност, те остават без сертификат и трябва да плащат безсмислени PCR тестове. Те са неоправданите, а ние сме подложени на натиск“.

Галин Ганчев е преболедувал, но не би нарушил правилата: „Хора като мен са стотици, хиляди може би, така че те няма да могат да си изкарат такъв сертификат и няма да могат да пътуват, наистина е вид дискриминация“, казва той.

Фиктивната ваксинация е престъпление, обяснява адвокатът по медицинско право Мария Шаркова: „Записват, че тази ваксина е поставена, но на практика тази ваксина няма да бъде поставена на въпросните пациенти. Всеки, който реши да прави подобно нещо, извършва престъпление“, категорична е тя.

Ако такава практика стане масова, това ще изкриви и статистиката за заболеваемостта,  предупреждават специалисти. А от Информационно обслужване уверяват – фалшифицирането на QR кода е невъзможно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!