Проблем с COVID серфтификатите за мнозина ваксинирани. Оказа се, че хора с две дози не са регистрирани и не могат да си вземат документа.

Ваксиниран с две дози, но без сертификат – в тази ситуация попада Георги. От края на май чака своя здравен документ. Но системата не мисли така.

„При мен се води 1 доза и са грешни датите и документите, които можем да получим, са нелегитимни. Обясниха ми, че има проблем с новата система и със старата, започна едно оправдаване с институции, един вкарал, другият - не и се получила грешка и да не се притеснявам - някой ден ще я оправят“, казва Георги Панев.

Той обяснява, че Айлин установява грешката: „Но по нейните думи, дори след като подава сигнал, чака 1 месец, за да получи документа.“

„В края на месеца ще пътувам до Гърция и се надявам да нямам проблеми при пътуването“, споделя Айлин Хасан.

Снимка: bTV

От Александровска болница обясняват, че грешки са допуснати, но те засягат едва 1% от всички ваксинирани в болницата.

„За съжаление, когато човек попадне в този 1% - е недоволен. Ние разбираме това и правим всичко възможно да коригираме тези сертификати с верните дати“, заяви Мариана Тодорова – експерт в Александровска болница.

Снимка: bTV
Ако се окажете извън системата, трябва да подадете сигнал там, където сте ваксинирани. И още съвети:

„Когато получат своята доза ваксина, не да си тръгнат и да дойдат след 14 дни, а да дойдат веднага, защото тръгвайки си, е възможно те да не бъдат вписани. Идвайки след 14 дни може да се окажат с грешка в датата“, каза още Тодорова.

На този фон издаването на зелен сертификат става за секунди.

Снимка: bTV

От 1 до 15 юни в Александровска болница са издадени около 2500сертификата за ваксинация срещу COVID-19.

От здравното министерство казаха за bTV, че има около 5000 души с погрешно издадени сертификати. И имат процедура за отстраняване на грешките. До днес над 704 000 души имат автоматично генерирани "цифрови зелени сертификати".