Мощностите на Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" са възстановени нa 92 процента, съобщиха от централата. Вчера реакторът беше спрян извънредно заради късо съединение и пуснат след няколко часа. В предаването „Тази сутрин” ядреният експерт проф. Георги Касчиев коментира, че инцидентът не е безобиден.

Добрата новина е, че аварията е в конвенционалната, а не в ядрената част на реактора и няма опасност от изтичане на радиация. Системите са се задействали според алгоритмите.

Според проф. Касчиев енергетиците са действали бързо и професионално. Той обаче разкритикува липсата на достатъчно информация от официалните власти.

„Най-добре е да се излезе, да се обясни, все пак,  да ви кажа, че този инцидент съвсем не е толкова невинен, тъй като става един режим, в който температурата на ядреното гориво рязко пада, температурата в горната част на реактора също рязко пада. Това означава, че това е термичен шок за оборудването и ако има някакви съществуващи дефекти всички подобни режими, техният брой е ограничен за живота на реактора, всеки един такъв режим изконсумира част от този ресурс”, обясни експертът.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!