Втората най-силна магнитна буря за тази година е регистрирана на Земята, според учените от лабораторията по рентгенова астрономия на Слънцето към Физическия институт на Руската академията на науките.

„Много забележимо увеличение на геомагнитната активност е регистрирано от почти всички проследяващи станции на нашата планета“, се казва в уебсайта на института, цитиран от РИА Новости.

Магнитната буря е започнала на 31 август и ще продължи до вторник сутринта.

Максималните изригвания, записани от учените, са 2 бала по петобална скала. Тя е свързана с приближаването към Земята на поток от бърз слънчев вятър.

"Известна изненада обаче е ранният старт на бурята, който се очакваше не по-рано от неделя, както и силата й - прогнозата беше само за буря от минималното първо ниво, обичайно за тази година", се казва в доклада.

Магнитната буря е втората най-мощна тази година. Отбелязва се, че „по-голямо такова събитие е регистрирано само веднъж през последните 8 месеца - през май тази година, когато бурята е достигнала ниво 3 от 5“.

"Предвид доста високата скорост на текущия поток, както и стабилната обстановка на Слънцето, много вероятно е той да се върне на Земята в края на септември, 27-28-ми“, съобщават учените.

Специалисти от много държави са на мнение, че ефектите от сезонните пикове на геомагнитната активност, се свързват с повишена честота на тревожност, депресия, биполярно разстройство и дори самоубийства, пише специализираният портал "Пулс". 

Сред другите негативни ефекти от магнитните бури върху здравето ни са главоболиесърцебиене и чувство за общо неразположение

Хората със сърдечно-съдови заболявания, мигрени и други хронични болестни състояния усещат по-силно влиянието на тези явления.