Рекордното слънчево изригване на 6 септември предизвика магнитна бура с мощност 4 бала на Земята - една от най-силните магнитни бури, откакто се извършват наблюдения. Това оповести учен от Руската академия на науките.

"Днес сутринта и през нощта Земята бе ударена от облак плазма от това изригване - каза ученият. - Той пътува два дни към нас. Сега е налице голямо геомагнитно събитие - магнитната буря достигна мощност 4 бала по 5-балната скала, т.е. една от най-високите мощности в цялата история на наблюденията."

По думите на експерта, изригването затруднило радиовръзките, а миналата нощ над Канада можело да се наблюдава ярко полярно сияние.

По-рано днес пресслужбата на института оповести, че облакът достигнал нашата планета по-рано от очакваното и ударът му бил по-мощен. По данни, събрани от прибора АСЕ, посоката на магнитната буря е неблагоприятна за Земята.

Слънчевото изригване на 6 септември е най-голямото от 12 години. Предишното изригване с подобна мощност бе регистрирано на 7 септември 2005 г.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!