Преболедувалите и ваксинираните ученици няма да се тестват, за да влязат в клас, когато бъде възстановено присъственото обучение, уточниха днес от Министерството на образованието.

Очакванията са децата от 5. до 7. клас да се върнат в училище до две седмици, след като бъдат ясни и резултатите от масовото тестване при малките.

13-те милона лева за купуването на тестове вече са осигурени, предстои да бъде избран и видът щадящ тест, както и да бъде уточнено дали съответната организация и подготовка ще бъде направена, за да може децата от 1. до 4. клас да се върнат в класните стаи от началото на следваща седмица.

Все още директори, здравни власти и родители изясняват какво ще се прави при положителен тест на дете.

„Това, което ние мислим, че трябва да се направи – ще изчакаме 20-30 минути да не би детето да е пило или яло нещо и ще му направим още един тест. Ако пак е положителен, родителите му трябва го заведат в лицензирана лаборатория“, каза Асен Александров, директор на 51. СОУ „Елисавета Багряна“.

В Мездра текат анкети с персонала и родителите. Почти всички са на мнение, че обучението трябва да е присъствено, но има отпор срещу тестовете.

Според директора на основно училище "Христо Ботев" в града тестването на децата трябва да става поне 20 минути преди първия час.

„Преди да влязат в класните стаи – това означава или в коридора, или на двора, при хубаво време може и на двора да се тестват“, смята той.

От Българския Хелзински комитет атакуваха в съда мярката за затваряне на училищата.

„Намираме, че когато се затворят само децата, докато всички други места остават отворени, макар и със зелен сертификат, това е непропорционално засягане“, заяви адв. Адела Качунова.

От образователното министерство заявиха за bTV, че все още чакат заповедта, с която децата от началните класове могат да се върнат в училище.

От здравното ведомство пък обясниха, че това ще се случи, когато тестовете са налични и е създадена организацията за извършването им.