Министерството на отбраната планира да започне процедура за придобиване на трикоординатни радари за армията. Стойността на проекта е близо 400 млн. лева.

Най-голямата израелска компания в отбранителната индустрия има интерес към бъдещия търг, който трябва да стартира в началото на годината. Габриела Наплатанова и Любен Кацаров разказват.

Снимка: btvnovinite.bg

Радарите, които израелската аерокосмическа индустрия предлага за България, са част от „Железния купол“, който успешно охранява страната от атаки по въздух вече 9 години.

"Голямото предимство на радара е, че може да работи едновременно по няколко мисии- въздушно наблюдение, противовъздушна отбрана - може да се следят  хиперзвукови цели, ракети „Круз“ и  минохвъргачен огън, и да реагират при атака от рояци дронове, артилерийски залпове“, казва Мани Коен, директор  "Радари, Противовъздушна отбрана".

Снимка: btvnovinite.bg

Според производителите радарът работи в режим 24/7 и не се влияе от метеорологичните условия. Съвместим е с оръжейни платформи, произведени и на запад, и на изток.

Снимка: btvnovinite.bg

Последните тестове за да бъде калибриран радарът с абсолютна прецизност се правят в тази звукоизолирана зала, където отсъства ехо.

Снимка: btvnovinite.bg

Зaпитвaнeтo на България e зa 7 рaдaрни cиcтeми. Израелската държавна компания обяви, че е готова при договор в България да се разкрие производствена линия.

„Ние напълно покриване всички изисквания оперативни изисквания технологични изисквания и в рамката на определения бюджет“, казва Алон Капла,  мениджър „Маркетинг и бизнес развитие“ в „Елта системс“.

Снимка: btvnovinite.bg

За участие в бъдещия конкурс министерство на отбраната е изпратило запитвания до 9 компании, сред които и американската оръжейна компания „Локхийд-Мартин“, производител на самолетите F-16 блок 70 за България.