Разпространените в медийното пространство твърдения за допуснато изтичане на класифицирана информация от служба "Военна информация" категорично не отговарят на истината, както не отговарят на истината и твърденията за изтичане на държавни тайни. Това обявиха от пресцентъра на Министерството на отбраната ден, след като бившият началник на военното разузнаване Светослав Даскалов и приемникът му на поста Пламен Ангелов бяха обвинени в престъпление по служба.

Според прокуратурата не директорът на структурата, а служител издавал разрешенията за допуск до информация, като това е било в нарушение на закона и така 504-те допуска са се оказали нерегламентирани.

„В конкретния случай в съобщението на Военната прокуратура се поставя въпросът за това кой трябва да полага подпис на разрешението за достъп - дали служителят, извършил проверката, или самият директор. И в двата случая това не засяга самата процедура за проучване и надеждността на проверените лица”, категорични са от военното министерство.

В съобщението се допълва, че бригаден генерал Ангелов е с ограничен достъп до класифицирана информация и е в отпуск и единствено с указ на президента „при наличие на легитимни основания” може да бъде освободен.

Вътрешна проверка ще покаже дали са били спазени процедурите в служба „Военна информация”.