Двама началници от служба „Военна информация” бяха обвинени за престъпление по служба заради издаването на стотици разрешения за достъп до секретна информация в нарушение на закона, съобщиха от пресцентъра на прокуратурата.

Става дума за бригаден генерал Светослав Даскалов (ръководил структурата от април 2016 г. до 21 май т.г.) и бригаден генерал Пламен Ангелов (който е в момента на поста).

След проверка на ДАНС е започнало разследване, което е установило, че от април 2016 г. до началото на май т.г. са били издадени 504 разрешения за достъп до информация, класифицирана като държавна тайна с ниво на класификация „Секретно“ и „Строго секретно“ в нарушение на Закона за защита на класифицираната информация.

Разрешенията се издавали от служител по сигурността във военното разузнаване, а не от ръководителя на службата. След това документите се използвали за издаване на сертификати за достъп до класифицирана информация на НАТО и ЕС.

В хода на разследването се събират доказателства и за извършени злоупотреби с финансови средства и нарушения на Закона за обществените поръчки в Служба „Военна информация“- МО.

На 31 май военноокръжната прокуратура в София е сигнализирала министъра на отбраната и е предложила ген. Ангелов временно да бъде с ограничен достъп до класифицирана информация. Ген. Даскалов е с мярка за неотклонение „Подписка”.

Продължават работата по случая с допуските за класифицирана информация, както и финансовата инспекция във военното разузнаване.