Министърът на отбраната Николай Ненчев освободи от длъжност директора на служба „Военна информация“ Веселин Иванов, съобщиха от ведомството. За временно изпълняващ директор на служба „Военна информация“ е назначен полк. Светослав Даскалов.

„С г-н Иванов не можахме да постигнем консенсус по важни въпроси относно работата на Службата, особено по кадровото й развитие, където 39% от ръководния състав е назначен преди 1991 г.”, обясни пред пресцентъра на МО причините за смяната Ненчев.

Сред мотивите за освобождаването на директора на службата е и нуждата от по-голяма оперативна съвместимост със службите на Алианса. Според министъра, много от елементите на сътрудничеството липсват.

Ненчев очаква от новото ръководство на военното разузнаване да извърши реформи и да даде шанс на млади офицери да заемат ръководни длъжности.

„В момента има и постъпила информация за нередности в Службата, които трябва да се проверят, и новото ръководство да предприеме необходимите правни действия”, се посочва в официалното съобщение.

Веселин Иванов: Не съм изненадан

Разбира се, че го очаквах. Ние сме свикнали да предвиждаме нещата. Така коментира освобождаването си Веселин Иванов пред БГНЕС.

Той поиска време, за да отговори дали сега е бил удачен момент да се иска оставката на шефа на "Военна информация".

Иванов изрази мнение, че вероятно причина за решението на Ненчев е сблъсъкът между двамата по темата дали Комисията по досиетата трябва да има достъп до архива на военното разузнаване.

Веселин Иванов е категоричен, че оставя службата в отлично състояние. "Тук мога да го кажа със сигурност. Нито финансови задължения и задачите се изпълняват на 100%", заяви освободеният шеф на военното разузнаване.