Знаците, показвани по време на мача България-Англия, след които последва расистки скандал, са разбрани неправилно, смята ММА боецът Георги Валентинов.

Снимка: bTV

Tой също е сред феновете на трибуните. За часове снимката му обиколи първите страници на английските вестници. Така името му беше свързано с обвиненията за български расисъзъм. 

"Попаднал съм в грешния час на грешното място. Но нямам вина. Моят спорт е свързан с уважение, респект и fair play", коментира ММА боецът. 

В същото време таен агент на Футболната асоциация срещу расизма в Европа също е бил на стадион "Васил Левски". Пред вестник "Таймс" Павел Клименко описва подробно недопустимите сцени от трибуните:

Снимка: bTV

"Нашите инфилтрирани агенти видяха многократно нацистки поздрави на трибуна, която по принцип приютява фенове на "Левски" от известна по цял свят с фашистките си изстъпления групировка, която е сред най-лошите, с които сме си имали работа. В този сектор имаше и фенове на "Локомотив - Пловдив", чийто отбор също има наказание за расизъм и дискриминация на европейско ниво. Маймунски звуци пък ехтяха многократно от сектора, в който се настаняват по принцип фенове на ЦСКА." 

Полицията установи част от феновете, издавали непристойни звуци и отправяли нацистки жестове по време на футболната среща в понеделник. До момента са задържани 6 души, като се очакват още арести.

Разследването по случая е започнало още в нощта на мача между Англия и България. Повечето участници в расисткия скандал на стадиона вече са установени. Някои от тях бяха само разпитани и освободени, други са задържани.

Снимка: bTV

Става дума за радикализирани фенове на български футболни агитки, съобщиха от полицията. Повечето от тях са с криминални регистрации.

Според ММА боеца случващото се е обидно:

„Това, че ръкомахат по някакъв начин, не значи, че са нацисти. Те се подават на емоции, викат , ръкопляскат. Повярвайте ми”, обясни още спортистът.

По думите му нямало и маймунски знаци.

„Казвам ви го като фен, запалянко, като спортист. Това е обидно. Ние  трябва да отидем, да не викаме, да не ги подкрепяме. Само да седим и да мълчим. Защото не се знае как ще се изтълкуват нашите жестове”, коментира още Валентинов.

Снимка: bTV

Какви ще са наказанията за задържаните ще реши прокуратурата. Те може да бъдат обвинени по Наказателния кодекс или да бъдат санкционирани по Закона за футболното хулиганство.

„В момента в 1 РПУ има 6 лица, други трима се издирват. По отношение на всички останали установени до момента лица продължаваме работата. Не толерираме такова поведение. Всички нарушители на обществения ред, които си позволят такова поведение, ще бъдат призовани, някои от тях – задържани и спрямо тях ще бъде взето отношение – дали по текстове от НК, или по Закона за футболното хулиганство - ще прецени прокуратурата”, заяви Георги Хаджиев, директор на СДВР.

Очаква се днес прокуратурата да реши дали да повдигне обвинения на задържаните след вчерашната спецакция в централата на БФС.

Наказанията са забрана за посещаване на спортни мероприятия от 1 до 2 години и глоби от 1000 до 2000 лева.

Разследването е за корупция, уговаряне на мачове и манипулация на спортни събития.

Заради расисткия скандал УЕФА започна официално разследване срещу България и Англия. До дни ще е ясно и какви глоби ще бъдат наложени на нашата страна. 

Междувременно между президента Радев и членове на кабинета прехвърчаха политически искри по повод поисканата и впоследствие подадена оставка на президента на Българския футболен съюз Борислав Михайлов.