Президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка. Това стана ясно от съобщение в сайта на централата.

"Днес президентът на Българския футболен съюз Борислав Михайлов подаде оставка, която ще бъде представена пред членовете на Изпълнителния комитет на заседанието в петък. Позицията му е следствие от създалото се напрежение в последните дни; обстановка, която е в ущърб на българския футбол и на Българския футболен съюз.

След дългите години, прекарани на поста, и с множеството си контакти на високо международно ниво, г-н Михайлов изразява категоричната си готовност да продължава да помага за развитието на българския футбол по всякакъв начин", се казва в съобщението.

Борислав Михайлов изрази желание да освободи поста след 14 години без 6 дни начело на Българския футболен съюз.

Снимка: Lap.bg

Оставката му идва след изказвания на министъра на младежта и спорта Красен Кралев и премиера Бойко Борисов, които призоваха бившият вратар на националния отбор да напусне поста. Като причина за исканата оставка Борисов посочи слабото представяне на отбора в квалификациите за европейско първенство и скандала с расистки скандирания от трибуните при гостуването на Англия вчера (14 октомври).

Пред bTV от Футболния съюз заявиха, че решението за оставката е лично на Михайлов. 

По-рано днес директорът "Маркетинг и комуникации" към БФС Христо Запрянов заяви, че до оставка няма да се стигне, тъй като държавата няма право да се меси в работите на централата. 

Решението на Михайлов трябва да се разгледа в петък (18 октомври) на извънредно заседание на Изпълнителния комитет. 

Михайлов беше преизбиран за президент на БФС четири пъти. Последният конгрес беше през 2018 г., когато той получи 463 гласа и нов 5-годишен мандат.