Установени са 15 от феновете, предизвикали расисткия скандал на мача България – Англия, съобщи директорът на СДВР Георги Хаджиев.

До момента за задържани шестима. Предстоят още арести.

Разследването по случая е започнало още в нощта на мача между Англия и България. Повечето участници в расисткия скандал на стадиона вече са установени. Някои от тях бяха само разпитани и освободени, други са задържани. Става дума за радикализирани фенове на български футболни агитки, съобщиха от полицията. Повечето от тях са с криминални регистрации. 

Какви ще са наказанията за задържаните ще реши прокуратурата. Те може да бъдат обвинени по Наказателния кодекс или да бъдат санкционирани по Закона за футболното хулиганство.

„В момента в 1 РПУ има 6 лица, други трима се издирват. По отношение на всички останали установени до момента лица продължаваме работата. Не толерираме такова поведение. Всички нарушители на обществения ред, които си позволят такова поведение, ще бъдат призовани, някои от тях – задържани и спрямо тях ще бъде взето отношение – дали по текстове от НК, или по Закона за футболното хулиганство - ще прецени прокуратурата”, заяви Георги Хаджиев, директор на СДВР.

Очаква се днес прокуратурата да реши дали да повдигне обвинения на задържаните след вчерашната спецакция в централата на БФС.

Наказанията са забрана за посещаване на спортни мероприятия от 1 до 2 години и глоби от 1000 до 2000 лева.

Разследването е за корупция, уговаряне на мачове и манипулация на спортни събития.