Дали хората, които живеят на първи жилищен етаж, дишат по-мръсен въздух от тези на втория?  Отговорът може да ни даде д-р Евгения Сарафова, която стана носител на националната стипендия „За жените в науката 2019".

Евгения е на 32 и вече с докторска степен. Преподавател е в Алма Матер, aвтор на учебни помагала и организатор на научни събития. Има зад гърба си десетки награди, сред които и престижното отличие „Млад Глобален Лидер" нa списание „Форбс”.

Снимка: btvnovinite.bg

„Избрах да се занимавам с география, още когато бях 8 клас. И затова до ден днешен смятам, че е важно учениците да виждат красивото лице на науката, докато още са ученици, за да избират професиите си навреме и да се влюбват в такива интересни неща!”, разказва д-р Евгения Сарафова.

А тя е толкова влюбена в науката, че не спира да работи. Не се колебае да отиде с тримесечната си дъщеря на работна среща.

„Няма как понякога! Независимо, че бях в майчинство, се е случвало да водя децата ми на различни събития”, разказва тя.

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Евгения Сарафова е отличена за проект, с който ще изследва още по-прецизно качеството на въздуха у нас. Това ще стане с комбинирането на данни от сателити на Европейската космическа агенция и наземни данни.

„Ще направим нещата в 3D, изследвайки състоянието на атмосферата, ще можем да видим промяна в показателите само с летенето на дрон от една улица на друга. И да видим дали ако живееш на първи етаж, си ощетен, за разлика от хората, живеещи по-горе. Т.е. надграждаме данните!”, разкрива д-р Сарафова.

Последното й „творение" е динамична сателитна визуализация на пресъхналия язовир „Студена”.

„Може ясно да се види с каква площ е било водното огледало и да се види откога започва този проблем! Вижда се, че в края на юли, началото на август водата на язовира драстично намалява!”, разказва д-р Евгения Сарафова.

Снимка: btvnovinite.bg

Тя разкрива пред bTV и какъв е „релефът на успеха” - „много стръмен, следват много позитивни и много негативни релефни форми и със сигурност е много динамичен!”.

Д-р Сарафова казва, че ще продължи да се движи по релефа на успеха, за да държи един ден света на науката в ръцете си.