България отбелязва 20 години от приемането й като пълноправен член на ЦЕРН (Европейската лаборатория по физика на елементарните частици). Около 120 българи в момента работят там, каза в „Тази сутрин” проф. Леандър Литов, ръководител на българския екип в ЦЕРН.

"Преди да бъдем приети, ние показахме, че притежаваме необходимия научен, технологичен и индустриален потенциал. Така че ние влезнахме с един вече изграден авторитет на добри специалисти в тази област”, каза проф. Литов.

Основната задача на организацията е да провежда фундаментални изследвания, да изучава структурата на материята и Вселената, както и нейната история.

„В това отношение ние имаме доста добро представяне. България участва активно в два големи експеримента в ЦЕРН”, уточни той.

„Ние не само се опитваме да решим фундаментални въпроси, но и да се намерят преки приложения на технологиите, разработени в ЦЕРН, в ежедневието на хората”, уточни проф. Литов.

България участва много активно в един от методите за лечение на тумори чрез адронна терапия - туморът се облъчва със снопове протони или леки йони. „Това е изключително ефективен метод и работим в рамките на един много сериозен проект за изграждане на международен институт в Югоизточна Европа. Има немалка вероятност този център да бъде изграден в България”, каза проф. Литов.

„Опитваме се да разберем първо от какво е съставена материята, защото познаваме едва 5% от нея. Губят ни се едни 95% и ние се опитваме да разберем какво стои зад тях. Има тъмна материя, която знаем, че съществува и една от основните ни задачи е да разберем от какво е съставена”, обясни още проф. Леандър Литов.

По случай 20-ата годишнина от пълноправното членство на България в организацията е организирана изложба, посветена на настоящето и бъдещето на ЦЕРН, българското присъствие в различните изследователски и образователни програми. Тя ще бъде открита в четвъртък в "София Тех Парк" и ще продължи до 28 ноември.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!