41 млади български учени получиха награди за своите постижения от Българската академия на науките (БАН) тази седмица. Отличени бяха за работата си, която носи за страната ни особено значим научен принос.

Д-р Петя Ганова е част от екипа на Института по микробиология към БАН. Работата й е да търси лек за ревматоидния артрит - автоимунно заболяване, което засяга все по-голяма част от хората и уврежда не само ставите, но и целия организъм.

Завършва биотехнологии в Химикотехнологичен и металургичен университет в София.

Снимка: btvnovinite.bg

Д-р Десислава Ганева работи в Института за космически изследвания и технологии към БАН. Занимава се с дистанционните методи за наблюдение на Земята в земеделието. Целта й е да помогне на агрономите у нас да планират отглеждането на своите култури така, че да не замърсяват излишно околната среда и да постигат по-добра реколта.

Завършва информатика и телекомуникации във Франция и дистанционни методи във Великобритания. Майка е на три момчета.

Снимка: btvnovinite.bg

„Това е признание, че работата, която сме свършили, е добра и има накъде да продължим напред”, каза в „Тази събота” д-р Петя Ганова.

„Ревматоидният артрит е заболяване, което на този етап засяга около 1% от населението. Смятам, че всеки един учен се надява един ден да намери лек. На този етап такъв няма. Всички терапии са с цел да се потиснат симптомите и да влезе в ремисия”, обясни д-р Ганова.

Самата тя има близки, които страдат от ревматоиден артрит и затова решава да се занимава с тази тема.

„Прецизното земеделие е наука и методи, които търсят да нахранят населението, да опазят околната среда, както и да намалят разходите за отглеждането на дадена култура”, обясни от своя страна д-р Десислава Ганева-Кирякова.

Целите да се изследват култури отвисоко са няколко. Главната е да бъде в помощ на земеделците, които да имат поглед върху състоянието на посевите си.