16-годишно момиче попадна в класация „12 деца, които променят света обществата си“ на престижното американско издание „Вашингтон пост“.

Каузата на Милена Радойцева е да насърчава по-доброто поведение сред онлайн потребителите. Младата българка е част от младежкия панел „Център за безопасен интернет“.

„Някога бил ли си хулиган? Или не си спрял хулиганство, когато си имал шанса?“ – това са част от въпросите, които Милена задава и търси начини да се справи с тях.

Тя си спомня когато преди години е била в групов чат онлайн и друго дете е станало обект на груби нападки.„Започна на шега и нищо не направих. Стоях и гледах“, казва тя.

Нова инициатива, целяща да информира за интернет агресията, обаче променя възгледите ѝ. Тя твърди, че никога повече няма да допусне подобно нещо да се случи.

Подходът на инициативата не е да критикува децата, а да ги обучи как да променят перспективата и впоследствие – поведението си.

Единият от примерите е видеоклип, на който момче пише гневни съобщения на компютъра си. Когато обаче вижда рисунки на малката си сестра, на която тя го изобразява като супергерой – той осъзнава, че всъщност не се държи като такъв.

„Интернет никога няма да бъде най-щастливото място с дъги наоколо. Но опитът може да бъде подсилен, като бъдем тактични и внимателни“, споделя Милена.

Да бъде част от екип, който насърчава децата да говорят, е ново за 16-годишното момиче. Тя открива Центъра за безопасен интернет на организирано събитие за младежи. След това се присъединява и към младежката мрежа Megaphone и Eurochild Children’s Council.  

Милена говори и на френски по време на форум за защита на правата на децата в Брюксел. Освен това владее английски и немски.

След 2 години Милена ще завърши втора Английска гимназия. Колебае се по какъв път да поеме.

„Не мога да се представя в обувките на политик. Не бих си се представила в парламент, по-скоро журналист един ден“

И ако влезе в обувките на журналиста - вече си мечтае за първите интервюта – с любимия ѝ режисьор Куентин Тарантино и любимият писател – Дж. К. Роулинг.