В Мизия продължава разчистването на улиците и наводнените от потопа жилища. Сред най-пострадалите е детската градина в центъра на града.

Бригада от 20 души помага за разчистването на детското заведение, което не функционира заради бедствието.

Наводнени са пералня, кухня, складови помещения и котелното, в което водата и в момента е близо метър.

В гладачното помещение на градината калта е една педя, ще отнеме дни, за да се разчисти. Щетите са за десетки хиляди левове.

Тъй като персоналът не може да се справи сам, на помощ идват доброволци, но засега те са единици.

Помощ са обещали и от АЕЦ „Козлодуй”. Част от най-нуждаещите се деца са пренасочени към друга градина.  

В момента тече оценка на щетите по домовете. Има много залети дворове, мазета, приземни етажи на къщи и тепърва ще стане ясно какви са щетите.

Кметът на общината Виолин Крушовенски определи отпускането на 3 млн. лв. като добра новина.

„От първото извънредно заседание на междуведомствената комисия по бедствия и аварии ще бъдат осигурени средства, след като представим проект за изграждането на напълно разрушените три улици – „Петко Банков”, „Лазар Драйчев” и „Георги Димитров”. Радостното е, че можем да започнем веднага", каза той.

В момента се правят проектни проучвания и изчисления за полагането на строителните материали до пълното асфалтиране, допълни кметът.

Асфалтирането обаче не може да се случи веднага, защото отдолу има канал, който трябва да се обработи, обясни той. Там е минавал около метър и половина воден стълб и е изключено каналът да го поеме, допълни той.

„По другата улица също няма канал, така че е абсурд да се помисли, че биха могли да се овладеят нещата".