„Отказът за разговор от страна на „Демократична България“ е проява на политическа незрялост“, смята кандидатът за премиер Даниел Митов.

„Сега, ако искат, могат да отидат да преговарят с БСП, с ДПС – сами влизат в ситуация, която не е в тяхна полза“, допълва още той, цитиран от БГНЕС.

„Не можем да си обясним защо се отказват подобни разговори“, каза още Митов и припомни, че това се случва в тежка пандемична ситуация.

„Ние сме заявили, че правосъдна реформа желаем. Това е също поле за разговор с ДБ, но в държавата има и други системи, има и социална политика, има и външна политика, енергетика. Най-малкото трябва да се влезе в разговор по всички теми“, допълни кандидатът за премиер на ГЕРБ.

„Не зная как ДБ стигнаха до извода, че могат да дадат абсолютно безусловна подкрепа на групата на „Има такъв народ“, след като до вчера се отнасяха към тях по съвсем различен начин“, допълни Митов.

По-рано през деня от ГЕРБ-СДС отправиха официална покана до ДБ за провеждане на разговори за евентуалното сформиране на кабинет с мандата на първата политическа сила. От ДБ категорично отказаха с мотив, че „няма идеологическа близост“ между двете коалиции.

Междувременно ситуацията коментира и Тома Биков от ГЕРБ-СДС.

„Подхождаме с разбиране и съчувствие към ДБ. Ние положихме усилие да ги извадим от една ситуация, в която те наистина очевидно са се устремили сами да влязат“, каза Биков пред репортери.

По думите му пред тях има варианта – единият е да станат част от неясно политическо мнозинство или да се върви към предсрочни парламентарни избори.

„И в двата варианта резултатът ще бъде един – хаос, безвластие, увеличаване на контрабандата, спад на приходите, задълбочаване на икономическите и социални проблеми“, допълва Биков.

„Оттук нататък за всичко това огромна отговорност ще носи „Демократична България“, каза още той.