Бихме подкрепили кабинет с мандат на „Има такъв народ“ дори да няма наши министри, заяви съпредседателят на „Демократична България“ Христо Иванов в „Тази сутрин“.

„Предложение за разговори от ГЕРБ не сме получили. Очевидно си говорим през медиите. От самото ни създаване заявихме, че ще се борим срещу модела „Борисов“. Няма как да подкрепим правителство с мандат на ГЕРБ“, каза Иванов. 

Според него Бойко Борисов иска да се оттегли и „да стане Доган“, а Даниел Митов, към когото изпитва симпатии и познава, му служи за фасада.

„Как смята Даниел Митов да се справи с чекмеджетата, с шкафчетата? Как смята да се справи с разследванията за корупция по високите етажи, с Борисов? Не очаквам да се справи", заяви съпредседателят на „Демократична България“.

„Ние сме готови, ако ни бъде поискана подкрепа, да водим много сериозни преговори за това. Управление трябва да бъде излъчено и ние трябва да направим усилие за това, но въпросът е не какво да е управление, а на промяната. Предварителни условия няма да поставяме. Имаме ясна програма, която искаме да се реализира и от която ще се ръководим. За разговор за министри не е време, не сме обсъдили концепцията“, каза съпредседателят на „Демократична България“. 

На въпрос дали „Демократична България“ говори с „Има такъв народ“ Иванов заяви, че „няма да докладва на медиите с кого си говори текущо, има смисъл да се съобщават резултати от разговори“ и отбеляза, че в парламента са в постоянен контакт и седят заедно.

„Въпросът не е кой колко е бил на протестите. Въпросът е кой има волята да има мнозинство на промяната в този парламент и когато Корнелия Нинова взривява тази възможност, това е изключително притеснително“, каза съпредседателят на „Демократична България“.

Повод за неговия коментар беше изявление на председателят на БСП, в което се питаше защо формацията на Слави Трифонов се нарича партия на протеста, след като тя не ги е видяла там. Иванов отправи призив да се спрат взаимните атаки, защото това помага на ГЕРБ.