Протест в Созопол: жители на града изразиха недоволство от изграждането на диги на Централния плаж. Снощи по-тъмно екипа ни засне как багер копае крайбрежната ивица.

Снимка: Лора Стаматис

От Министерството на туризма уточниха за bTV, че концесионерът извършва нарушение с разкопаването на плажа: 

 "Констатирани са неизпълнения на договорни задължения, а именно изграждане на защитни пясъчни валове (диги), за които е ползван пясък от заливаемата площ на морето. Концесионерът следва да не допуска извършване на дейности, които могат да унищожат, увредят или да доведат до промяна в площта и качеството на морския плаж, или да увредят околната среда чрез допускане на движение на моторни превозни средства върху морския плаж и добив на пясък".

Наложена e неустойка в размер на 5% от годишното концесионно възнаграждение, допълват от министерството.

Междувременно бе изпратена позиция на концесионера на плажа, според която багерът е бил заснет по-тъмно, защото залезът е рано и че не се уврежда по никакъв начин ивицата. Не се казва нищо обаче за изгасените фарове. 

Екипът на bTV засне към 21 ч., докато вали проливен дъжд, как багерът копае без никакви светлини.

Машината очевидно е работила до късно през нощта и е успяла да прокопае голяма част от ивицата. Това се случва, след като преди около две седмици местни жители излязоха на протест с настояване изграждането на дигите да спре.

Тогава от фирмата, стопанисваща плажа, изпратиха становище до медиите, че с укрепителните дейности не се изгребва пясък, а се цели опазване на ивицата от бурното море. Обясниха, че в дясната страна плажът вече е изяден от вълните и прокопаването спря, но само временно.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!