Категорично не отговарят на истината споделените от местни жители опасения, че се уврежда плажната ивица, заяви концесионерът на плажа в Созопол в официална позиция до медиите след излъчен по bTV репортаж.

Зрители сигнализираха, че багер копае по тъмно и в проливния дъжд на Централния плаж в Созопол. Той е успял да прокопае голяма част от ивицата, а според жителите по този начин брегът се разрушава.

„За пореден път заявяваме, че от морето не се изгребва пясък и не се изграждат защитни диги. На плажа се извършват единствено защитни дейности по метода "контраборд", които целят да запазят целостта на пясъчната ивица и да се предотврати отнемането й от бурните вълни през зимата. Тези дейности са съобразени стриктно със законовите изисквания и в съответствие с вменените ни задължения по концесионния договор. Припомняме, че преди стартирането на защитните дейности на морски плаж „Созопол - Централен”, с официални писма сме уведомили Министерството на туризма, Басейнова дирекция и Регионалната инспекция по опазване на околната среда и водите“, пише в позицията.

"Образуваният контраборд в задната част на плажа не уврежда по никакъв начин флората или фауната, нито засяга околната среда. Единствената му функция е да противодейства на силата на вълните", обясняват още в становището си.

Концесионерът отрече и твърденията, че тези защитни дейности се извършват посред нощ, защото се случва нещо нередно.

„Кадрите, заснети в тъмната част на денонощието, намират своето логично обяснение в известния факт, че в този период на годината залезът настъпва в 16:40 часа. Работниците, ангажирани с дейността, не са успели да приключат в рамките на светлата част от денонощието, поради което са останали да довършат след свечеряване“, пише още в позицията.

"Изразяваме категорична позиция, че нашите действия са съобразени с изискванията на закона и с тях опазваме плажната ивица, което считаме, че изцяло е в обществен интерес. Фирмата-концесионер "Ауто Фактор" е с дългогодишен опит в тази сфера и през годините е доказала безспорно своя професионализъм, като не е допуснала нарушения относно задълженията си по концесионните договори, сред които е и задължението за опазване целостта на ивицата през цялата година", се казва в становището на концесионера на плажа.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!