Министърът на отбраната Красимир Каракачанов подписа договорите за покупката на американски изтребители F-16 за българските ВВС. 

Доставката е на осем нови самолета F-16 Блок 70, на въоръжение и на оборудване. Предвижда се и обучение на пилоти и наземен персонал. Всички 8 самолета трябва да бъдат доставени до 2023 г.

За да влязат в сила тези договори, следва да бъдат ратифицирани от Народното събрание.

Общата сума е 1,256 млрд. долара - в български лева това е около 2,1 млрд. лв.

Държавният департамент на САЩ е предприел действия за намаляване на общата цена с до 60 млн. щатски долара, посредством искане от Конгреса на САЩ за допълнително финансиране, което да бъде използвано в интерес на България. Предстои искането да бъде разгледано, уточняват от Министерството на отбраната.

Ден, след като правителството одобри сделката, в публичното пространство се появиха разнопосочни коментари. Според някои нашата страна се е задоволила с орязан до безполезност пакет.

Зам.-министърът на отбраната Атанас Запрянов разясни пред bTV основните параметри на постигнатото в преговорите.

„Пакетната цена на конгреса надхвърля пакета, който ние сме заявили. Когато се прави сравнение трябва да имаме предвид онзи пакет, който заявихме към Италия, Швеция и САЩ и който е по-малък от този, който конгресът ни обяви. По принцип той обявява много по-висок таван на възможност за закупуване. Това позволява по време на преговорите ние да увеличаваме този пакет”, поясни Атанас Запрянов.

По думите му не трябва да се правят внушения, че взимаме самолети, които нямат никакви способности.

В предаването „Лице в лице” по bTV главният секретар на президента обяви, че командирът на ВВС бил действал спрямо указания подписани от зам.- министъра.

Главният секретар на президента добави, че получаваме самолет с орязан пакет оборудване. Стоянов обяви че президентството не е лобирало за конкретен самолет, а за ясни правила. Той допълни, че миналата година на среща в Брюксел президентът Радев е молил колегата си Тръмп да не плащаме авансово машините.