„Не съм казал, че президентът Радев е лъжец. Просто казах, че не знам откъде излезе тази сума от 3,5 млрд. лева за самолетите, защото аз знам какви са офертите”, заяви министърът на отбраната Красимир Каракачанов в „Лице в лице”.

Той отново потвърди, че офертата за изтребителите е 2 милиарда и 200 милиона лева, като „ще се опитаме да намалим тази цена, като това няма да бъде за сметка на способностите на самолетите”.

Що се отнася да въпроса дали ДДС-то е включено в цитираната цена, Каракачанов заяви, че то няма значение, защото това е междудържавен договор и данъкът „излиза от единия джоб и влиза в другия”.

Военният министър изрази своето недоволство срещу начина, по който се говори за неговите колеги и липсата на признание за техните усилия. Това отношение „демотивира армията", смята Каракачанов.

Снимка: btvnovinite.bg

В цената влиза цялото оборудване, но що се отнася до въоръжението, например броят на ракетите е намален, за да „не се хвърлят излишни пари на този етап”.

„Ако някой си прави сметка, че ние като купим този самолет, 40 години няма да купим нито една ракета или бомба, това не е така”, подчерта Каракачанов и отбеляза, че боеприпасите трябва да минат отново процес по лицензиране след 5 години, а освен това „Грипен” са били предложени без никакви ракети.

„Инфраструктурата за всеки самолет е различна”, заяви военният министър, който не отрече, че  изграждането ѝ е скъпо, но сподели, че има вариант част от инвестициите да минат по партньорска програма.

Каракачанов коментира и отправените му обвинения за ремонта на самолетите СУ-25.

„Когато купувам американски самолети, ме обвиняват, че съм американофил, а когато поправям руските, ме обявяват за русофил”, заяви военният министър.

Няма много варианти за ремонта на руските изтребители, а българският завод е правил такъв през 2002 г.,  след което е загубил  лиценза си за тази дейност.