Ако ремонтът на щурмовите самолети Су-25 се извършва у нас в завод „Авионамс” с руски специалисти, това ще доведе до голямо забавяне и така пехотата може да остане с отслабена поддръжка от въздуха в продължение на години. Това коментира военният министър Красимир Каракачанов пред журналисти в авиобаза „Граф Игнатиево”. Според него има начин ресурсът на машините да бъде възстановен в Беларус.

През последните дни стана ясно, че процедурата е застрашена заради санкциите, наложени на бившата съветска република. В същото време, след срещата си с руския външен министър Сергей Лавров председателят на парламента Цвета Караянчева обяви, че се търси вариант Москва да изпрати свои специалисти, които да помогнат на българските си колеги.

„Това леко ме учуди – при наличие на сключен договор, действащ (…) може би някой ѝ е подал погрешна информация”, коментира Каракачанов. Според него процедурата за ремонт в Беларус е вървяла безпроблемно, докато в началото на март „някакви чиновници заради собствените си вътрешни страхове или защото някой им нашепва отвън нещо в ухото” са започнали да говорят за санкциите.

Ограниченията спрямо Беларус не засягат самолетите, а друг тип техника като пожарни и полицейски автомобили, категоричен беше вицепремиерът.

Парите за ремонта на 5 машини за 82,5 милиона лева са договорени и вчера е започнало плащането по договора. Според Каракачанов ако договорът с Беларус не се изпълни, освен че самолетите ще спрат да летят, ще дължим и неустойки в размер на 82 хиляди лева на ден. 

Той отбеляза, че работа у нас с руски специалисти е възможен резервен вариант, но не е за предпочитане: „Най-добре би било да се отпуснат средства, 40 млн. долара за „Авионамс” за оборудване и да получат лицензи тези договори да ги изпълняват тук, но (…) най-рано ще имат след две години тези способности. Но след две години тепърва да започнем е късно, защото юли и август последните Су-25 ще бъдат на земята”.

По думите му при варианта с Беларус 11 месеца след приемането на самолетите, всеки месец ще излиза по една отремонтирана машина.

„Мен не ме интересува какви външни фактори съветват някого в България да зарежем съществуващата военна техника и да купуваме нова. Ще дадем 2,2 млрд за изтребители, не виждам откъде ще вземем 2,2 млрд да придобиваме бомбардировачи”, подчерта Каракачанов.

Към момента от икономическото министерство не са излезли с позиция по казуса.

От 14 Су-25 имаме 5 летящи, които предстои да бъдат ремонтирани. Днес беше оставен на земята 1 от тях.